Przechowywanie produktów w lodówce pozwala zachować ich świeżość na dłużej. To wie każdy. Nie każdy jednak wie, że istotne jest też miejsce w lodówce, w którym trzymamy dany produkt. Inna półka będzie odpowiednia do przechowywania nabiału, a na inną należy położyć warzywa i owoce. Do tego nie wszystko powinno leżeć obok siebie, a niektóre produkty najlepiej przechowywać na drzwiach lodówki. Skomplikowane? Ten artykuł pozwoli Ci się w tym wszystkim nie pogubić.

Ile stopni powinno być w lodówce?

Optymalna temperatura, jaka powinna być ustawiona w lodówce to 5 st. Jest to temperatura, która skutecznie zatrzymuje namnażanie bakterii, a co za tym idzie, psucie produktów. Drugą rzeczą, którą warto zapamiętać to fakt, że ciepło kumuluje się u góry. Zatem im wyższa półka, tym cieplej. Dlatego to właśnie górne półki są odpowiednie do przechowywania nabiału czy  ciasta z cukierni. Jest to też idealne miejsce do odłożenia resztek z obiadu. W przypadku przechowywania rzeczy wcześniej ugotowanych warto pamiętać, że ich termin spożycia to ok. 48 godzin. Po tym czasie potrawy, zwłaszcza te zawierające mięso, należy wyrzucić. Dolne półki lodówki to miejsce najlepsze do przechowywania wędlin, surowego mięsa, ryb czy owoców morza. Większość lodówek posiada również dolną szufladę na warzywa i owoce.

Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce?

Nowoczesne lodówki są wyposażone w specjalną szufladę do przechowywania świeżych owoców i warzyw. Warto trzymać w nich również zioła oraz natkę czy koperek. Dzięki wentylacji i najniższej temperaturze świeże produkty nie zepsują się szybko. Pamiętaj jednak by zarówno owoce, jak i warzywa przechowywać luzem, a nie w torebkach foliowych. Jeśli tego nie zrobisz, w torebce powstanie para, a produkty szybciej zaczną gnić. Zastanów się również czy wszystko, co kupiłeś, należy trzymać w chłodzie. Niska temperatura nie służy niektórym artykułom spożywczym.

Warzywa, których nie należy przechowywać w lodówce to:

– pomidory

– cebula

– czosnek

– ziemniaki

Niektóre owoce także nie lubią być przechowywane w niskich temperaturach, są to:

– awokado

– banany

– gruszki

– śliwki

Jak układać produkty w lodówce?

Wiesz już jak prawidłowo rozmieścić poszczególne artykuły w lodówce, w zależności od ich rodzaju, oraz czego w lodówce nie należy trzymać. Poznaj teraz kilka praktycznych rad jak poukładać jedzenie w lodówce, żeby przestać je wyrzucać. Bałagan sprzyja marnowaniu produktów. Jeśli po zrobieniu zakupów, bez rozmysłu wkładasz wszystko, jak popadnie, po jakimś czasie może się okazać, że masz do wyrzucenia wiele przeterminowanych rzeczy. Na dodatek najzwyczajniej możesz zapomnieć o czymś, co w lodówce masz schowane. Pamiętaj zatem, żeby świeżo kupione produkty wykładać za ty,i które już masz w dom. Dzięki temu najpierw użyjesz tych z krótszą datą przydatności. Czytaj więcej o Organizacja lodówki – poznaj przydatne triki. Ponieważ im większą masz świadomość jako konsument, tym mniej produktów będzie lądowało w koszu.

Co przechowywać na drzwiach lodówki?

Drzwi lodówki to specyficzne miejsce. Dlaczego? Ponieważ przy otwieraniu chłodziarki, te produkty najbardziej się będą nagrzewać. Przyjmuje się, że temperatura na drzwiach lodówki wynosi ok. 10 st. To całkiem sporo. Dlatego, choć wielu producentów to właśnie w tym miejscu umieszcza pojemniki na jajka, to przechowuj  je  jednak na górnej półce wewnątrz lodówki. Pamiętaj również, by nigdy nie myć jajek przed ich schowaniem. Myjąc je, uszkadzasz ich naturalną powłokę i szybciej się popsują. Na drzwiach lodówki, można ta to bez obaw umieścić sosy, słoiki, ketchup, napoje oraz otwarte soki.

About Author
Redakcja

Cześć! Jeśli to czytasz to jeszcze się nie znamy! Ale mam nadzieję, iż to się niedługo zmieni! Więc serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów ponieważ według mnie są na prawdę interesujące i pełne merytorycznej wiedzy!

View All Articles

Leave a Reply

Related Posts