Okap wyspowy to bardzo ważny element wyposażenia w kuchni, zwłaszcza w modelu otwartym, kiedy wnętrze to jest połączone z salonem. Bez odpowiedniego okapu para wodna, zapachy oraz tłuszcz mogą rozprzestrzeniać się po całym mieszkaniu, osiadać na meblach, sprzętach oraz ścianach.
Okap wyspowy – ważne parametry
Wybierając okap nad wyspę można zdecydować się na wyciąg lub zwykły pochłaniacz. Każdy z modeli wymaga innego sposobu przygotowania sufitu. Wyciąg jest dużo bardziej skuteczny, aniżeli pochłaniacz, jednak musi mieć wejście do wentylacji. Dlatego przed montażem okapu wyspowego z wyciągiem ważne jest, aby odpowiednio ukryć wszelkie przewody wentylacyjne. Można to połączyć na przykład z sufitem podwieszanym. Istotne jest jednak, aby sufit posiadał doskonałe parametry wytrzymałościowe oraz solidne wykonanie. Natomiast okap z pochłaniaczem można przymontować do sufitu dzięki wkrętom, a także hakom. Jest to produkt dużo lżejszy aniżeli okap z wyciągiem.
Wielkość okapu nad wyspę
Zgodnie z ogólnie panującymi normami okap nad wyspę nie powinien być mniejszy aniżeli płyta grzewcza. Nie dotyczy to natomiast okapów cylindrycznych, które posiadają specjalny system pochłaniania szczelinowego. Natomiast w przypadku pozostałych rodzajów okapów należy wybierać takie, które są przynajmniej 10 cm szersze od wielkości kuchenki gazowej lub też płyty indukcyjnej. Ważna jest także wysokość, na jakiej montuje się okap. Powinna być ona dobrana do wysokości użytkowników, aby zachować komfort oraz funkcjonalność przestrzeni. Jednak optymalna odległość między wyspą a okapem to około 65 cm.
Głośność pracy okapu
Okap nad wyspę powinien być urządzeniem, które jest ciche i nie przeszkadza domownikom w czasie swojej pracy. Dlatego podczas wyboru modelu warto zwrócić uwagę na jego głośność. Najlepiej sprawdzają się produkty generujące hałas poniżej 50 decybeli w czasie pracy na średnim biegu. Jednak bardzo ważne są także funkcje dodatkowe, na przykład czujnik czyszczenia filtrów, sensory zapachu. Umożliwiają one włączenie urządzenia automatycznie, kiedy sensor wykryje zapachy lub dym. Wówczas filtrowanie powietrza odbywa się automatycznie.
Ważnym parametrem okapu nad wyspę jest jego wydajność pracy, zatem ilość powietrza, którą będzie on w stanie przefiltrować przez określony czas. Wydajność okapu musi być dopasowana do powierzchni kuchni. Gwarantuje to dobre działanie, a także możliwość idealnego oczyszczania kuchni, nawet podczas pracy na najniższym biegu. Dlatego jeżeli powierzchnia kuchni wynosi 30 m³, wówczas okap powinien posiadać wydajność co najmniej 200 m³ na godzinę. Wiesz Okap nad wyspę – na co zwrócić uwagę? NIE? to sugerujemy przeczytaj na portalu eqe.pl. Wydajność pracy urządzenia to jeden z najważniejszych parametrów, który wpływa także na współżycie energii elektrycznej.
Estetyczne wykonanie
Poza praktycznymi elementami oraz wyposażeniem okapu nad wyspę ważny jest także ich wygląd wizualny. Dzięki dużej różnorodności produktów każdy użytkownik może dobrać kształt okapu, kolor oraz styl pasujące do wystroju kuchni. Coraz częściej okapy nad wyspę mają dekoracyjny charakter, przez co można pomylić się nawet z nowoczesną lampą lub innymi ozdobami wnętrz. Co ważne okapy mogą również oświetlać wnętrza. Dzięki ledowym diodom gwarantują energooszczędne oraz intensywne światło. Zatem wybór okapu zależy od indywidualnego gustu, a także sposobu aranżacji kuchni. Coraz częściej jednak wybierane są okapy minimalistyczne oraz nowoczesne, które wyróżniają się wysoką intensywnością pracy, a jednocześnie stylowym wyglądem. Decydująca jest także cena produktu, która może znacząco się różnić.